NYHED! Contea bliver en del af North – nyt unikt rådgivningshus
12. december 2019

Rettigheder, pligter og evt. erstatningsansvar ved skader forvoldt af affaldscontainere

Når det blæser, kan det ske, at plastikcontainere, som er placeret mhp. affaldshåndtering, vælter eller blæser over i parkerede cykler, biler, barnevogne o.lign.

Hvis man som boligselskab/grundejer skal kunne pålægges et erstatningsansvar for sådanne skader, så skal ejendommens ansatte have gjort noget forkert i forhold til sikringen af containerne.

Når det kommer til erstatningsansvar, så er det aldrig sådan, at blot fordi skaden opstår, så er der nødvendigvis nogen, der har gjort noget forkert eller undladt at handle korrekt.

Erstatningsrettens grundregel nr. 1 er, at hvis man bruger sin almindelige sunde fornuft og omtanke, så undgås langt de fleste skader.

Så her er fire gode råd om sikring af affaldscontainere

  • Hvis containeren fra producentens side er udstyret med hjul (det er de fleste), så vælg en containertype, hvor der er hjullås på og husk at låse hjulene, når containerne er blevet flyttet.
  • Lav en rutine der gør, at man lige tjekker containerne og ser, at de står som de skal, hvis man alligevel kommer forbi.
  • Sørg for, at containerne står, så man kan komme til dem, uden at containerne af sig selv kan trille ud, f.eks. fordi de står på skrånende underlag.
  • Lav et stormberedskab. Når der via DMI e.a. varsles storm, så kan man f.eks. med en helt almindelig cykelkæde hæfte containerne fast til en væg, et fastmonteret cykelstativ, en ring i jorden e.a. (der er mange muligheder).

Erstatningsansvarlig eller ej

  • Har man har sikret sine containere, så godt som man kan, kan man som udgangspunkt ikke pålægges et erstatningsansvar for skader, der så alligevel opstår.
  • Hvis man ikke er erstatningsansvarlig, har man ikke pligt til at erstatte en skade, og udgifter forbundet med en sådan skade, må skadelidte eller dennes kaskoselskab derfor selv afholde/bære.
  • Man kan ikke gøres erstatningsansvarlig for stormvejr, hvis man ellers sikrer sine containere, så godt som man nu kan. Hvis vindstødene alligevel formår at rive containerne løs, så må skadelidtes kaskoselskab/skadelidte selv bære udgiften til reparationerne.
  • Man kan ikke som boligselskab/grundejer pålægges erstatningsansvar, hvis der er personer, som vælger at hugge de opstillede containere og bruge dem til f.eks. hærværk, til at køre ræs i eller forsøge at kaste dem mod ejendommens vinduer eller lignende.

Vil du vide mere?

Kontakt forsikringsmægler
Carsten Andersen
+45 2042 1519
can@contea.dk