Vær opmærksom på falske e-mails sendt på vegne af kolleger eller samarbejdspartnere. Du risikerer, at den falske mail inficerer din computer. En af vores samarbejdspartnere har orienteret os om, at der i øjeblikket florerer en ny type ondsindet ransomware, der bryder ind i IT-systemerne og krypterer indholdet. Processen fra den første inficering til kryptering er yderst professionelt lavet og er målrettet virksomheder, der kan betale store summer for at komme på fode igen.

Når virksomhedens IT-infrastruktur er krypteret, sender bagmændene en email med krav om store summer i Bitcoins for at udlevere de-krypteringskoden. Den anvendte kode ændres konstant og er derfor meget vanskelig at opdage ved hjælp af standard virusprogrammer. Da koden samtidig udløser dybtgående ændringer i de inficerede systemer, kan konsekvensen for de ramte virksomheder være katastrofal.

Det ses, at forsøg på at rense systemerne ofte slår fejl og at det typisk er både servere og backups, der rammes og krypteres. Konsekvensen er, at de berørte systemer skal genetableres helt fra bunden, med store omkostninger og driftstab til følge.

Hvordan foregår det?

Helt konkret sker der det, at:

- Data stjæles fra Outlook og giver ransomwaren mulighed for at sende spammails, der ser autentiske ud. Koden aflæser kontakter og mail-indhold fra postkasser i de inficerede systemer.
- De stjålne informationer anvendes af bagmændene til at videredistribuere koden, hvor modtagerne oplever at få mail fra en person, de for nyligt har været i kontakt med, hvorefter koden spredes videre ud i IT-systemet.


Contea anbefaler, at I i virksomheden:

• Drøfter situationen med jeres IT-sikkerhedsleverandører.
• Sikrer, at der ofte tages backup af data og at disse opbevares separat.
• Sikrer, at sikkerhedsopdateringer implementeres hurtigt.

Du kan her læse mere om Cyberkriminalitet og hvordan du sikrer dig mod følgerne af det

Hvis du vil vide mere om forsikring mod Cyberkriminalitet, er du altid velkommen til at kontakte din forsikringsmægler. Søren Langerhuus, Forsikringsmægler
T   75 11 99 65
sla@contea.dk